Izstāde “Atlikušais sarkanais”

Bauskas muzejā no 31. oktobra līdz 31. decembrim ir apskatāma izstāde “Atlikušais sarkanais”.

Glezniecības plenēra darbu izstāde tapusi  Lietuvas Nacionālā projekta ietvaros. Linkuva, Žeime un Līgumi – tie ir miesti Pakrojas rajonā, kuros dzīvoja ebreji, lietuvieši, latvieši un krievi. Šo miestu iedzīvotāji senāk nodarbojās ar amatniecību un tirdzniecību. Izglītotākā iedzīvotāju daļa – skolotāji, ārsti un ierēdņi, veidoja inteliģenci. Uzplaukumu piedzīvoja ietekmīgās dažādu konfesiju reliģiskās kopienas.

Apkārtnes lauksaimnieki nodarbojās ar zemkopību, lopkopību un citām saistītām nozarēm. Dažu muižnieku dzimtu senči nāca no Polijas, Vācijas, Itālijas un Portugāles. Dažādu sabiedrības slāņu iedzīvotāji sanāca kopā tirgus laukumā, lai pirktu un pārdotu, kā arī savstarpēji aprunātos. Tā laika gaitā šeit izveidojās savdabīgas Lietuvas ziemeļdaļas, daļēji Zemgales, paražas un tradīcijas.

Miestos un to apkārtnē liela daļa ēku ir celtas no māla ķieģeļiem. Šādi būvēti gan sakrālie ansambļi, gan sabiedriskās un industriālās ēkas, gan dzīvojamās mājas un citi mazie arhitektūras objekti. Pēc Otrā pasaules kara vairums sarkano ķieģeļu ēku tika pamestas vai pat pilnībā iznīcinātas. Bet tie objekti, kas joprojām ir saglabājušies, ilustrē kādreizējo saimniecisko rosību un sabiedrības noskaņu.

Tikšanās ar māksliniekiem 8.novembrī plkst. 16.30.

Pastāsti citiem:
  • Komentāri (0)

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Nepieciešamie lauki ir iezīmēti ar *

komentārs *

  • vārds *

  • e-pasts *

*